De Held en zijn zoektocht.

Speciaal voor mijn werk heb ik een thema uitgewerkt waar deze hele week mee gewerkt gaat worden. Binnen het thema heb ik een manier gevonden voor de kinderen op Kunstzinnig Dynamisch te spelen. De kinderen bouwen een soort theatertje waar klein speelgoed tot leven mag komen. Het verhaal is dat een held op zoek gaat naar de schat en die mee naar huis neemt. Daarbij ontmoet hij vrienden en vijanden, beslecht barricades en ontdekt een prachtige schat.

Met doeken en speelgoed maken de kinderen een klein theatertje waar de held zijn weg zal vinden. Soms spelen ze alleen, soms met elkaar, soms mag ik mee spelen, waar ik erg dankbaar voor ben. Het was zo gaaf om te doen!

Geweldige verhalen gezien en gespeeld. De Held heeft gevlogen, een compleet leger verslagen, een jeep geleend bij de buren, vrienden gemaakt met een salamander en een eekhoorn, heeft in een robotmachine gezeten om reuze stappen te maken en heeft voor het thuisfront kiekjes gemaakt om het te kunnen navertellen (want als je op reis gaat maak je foto’s, zo vond één van de kinderen). En alle helden kwamen thuis met één of meerdere schatten.

Met dank aan BSO de Kleine Burgt en de ouders voor het vrij stellen van deze foto’s. Nu kriebelt een kinderatelier wel heel erg.

Belichaming

“Geaard” by KunstPlezier

Nu ik mijn wens heb uitgesproken is het van cruciaal belang dat ik die wens beleef alsof die al in vervulling is gegaan. Dat is nog best lastig. Gelukkig heb ik een beetje hulp. Naast mijn cirkels, mag ik nu ook erover mediteren (met uitgewerkte meditatie van Laura Day) en mag ik gaan uitdelen. Ik ben begonnen met koekjes uitdelen. DAT IS LEUK!!! Ik krijg zin om meer uit te delen/weg te geven.

En ik heb schrijfopdrachten gekregen om mijn toekomst uit te schrijven in dagboekvorm alsof het die dag/week me is overkomen. Daar kwam ik niet zover mee. Ik betrok er niemand bij die ik nu in mijn leven heb (is dat een hint?? nee toch) en mijn wens was zo winters als de snijdende kou buiten. Aan de oefening erna had ik meer.

Eerst schreef ik op hoe het met me gaat over een jaar. Het moest zo gedetailleerd mogelijk. Waar ben ik mee bezig, wie is er bij betrokken, wat doe ik?

Daarna over een half jaar, over een maand, over een week, morgen…

En wat kan ik vandaag doen om mijn wens in vervulling te laten gaan? Ik kreeg meteen zin omdat ook echt te gaan doen. En heb het ook gedaan. We zijn inmiddels een kleine week verder en ik ben druk bezig met doen wat ik over een week zou doen volgens mijn verhaal. Dat voelt soms erg goed… soms maakt het me Spaans benauwd. Mijn Innerlijke Criticus blijft stug schreeuwen dat dezeself-fulfilling prophecyonzin is. Kappen ermee. En dan maak ik weer een cirkel en dan gaat het wel weer…

“Atomen in beweging denken” by KunstPlezier

Intentie

“De wensput” by KunstPlezier

De eerste opdracht was een wens te formuleren, maar één wens en die te omhelzen. Ik heb hem in positieve zin moeten schrijven (dus geen woordjes als niet, nooit meer, geen of op andere manier negatief erin) en in de tegenwoordige tijd, alsof het al zo is.

De meesten van ons hebben het contact met de creatieve vermogens die ons als mens aangeboren zijn, verloren.

Hierbij heeft Laura Day het niet alleen over het maken van iets kunstzinnigs.

Creativiteit is een energetische staat van zijn die ons in

staat stelt in contact te treden met onszelf, met elkaar en met de herscheppende krachten van het universum.

Het moment dat alles op zijn plek lijkt te vallen, het moment dat alles lijkt te kloppen, DAT. Door aan mijn wens te denken en elke dag een cirkel te vullen vorm ik een actief onderdeel van de grote machine die de wereld en alles wat erin gebeurt, creëert. Ik ontdek regelmatig dat ik eigenlijk alles al heb wat ik nodig heb en meer.

“Ik Ben” by KunstPlezier

(geen titel) by KunstPlezier

Door steeds een cirkel te vullen en bezig te zijn met mijn wens, kom ik al een stapje dichter bij de uitkomst. De intentie is er.

“Liefdevolle Bescherming” by KunstPlezier

De uitdaging van April is…

… de cirkel.

Tijdens Kunstzinnig Dynamisch werken komt de cirkel vaak voor. De cirkel is een oneindige lijn, waarvan alle punten even ver van het middelpunt verwijderd zijn. Maar bij het verven en tekenen is het vaak de behoefte aan de oneindigheid, de eenheid, het beschermende eromheen. En de herhaling. Steeds maar weer die ronde maken. Je er helemaal in verliezen.

Laura Day schrijft over een methode die de cirkel als uitgangspunt neemt van de focus. Focus je op wat je in de cirkel doet en de cirkel kan als een soort wensput gebruikt worden, alles wat je wenst komt uit. Ze geeft een negenstappige methode waarin je kunt werken aan je verlangen je leven te verbeteren. Hierbij helpt kunstzinnig werken.

De cirkel staat bij mij ook symbool voor eenheid, saamhorigheid. Het is mijn favoriete basisfiguur. Deze maand zie ik er dan ook naar uit om de cirkel op 30 verschillende manieren terug te laten komen. Deze maand moet ik ook mijn eindverslag inleveren. Ik heb zelfs plannen om dat eindverslag ook rond te maken!

Heb jij ook een cirkel gevuld met jouw creativiteit? Laat het me weten op Facebook of reageer hieronder!